Hayatın içinde sağlıklı yaşamak, işine ve evine zaman ayırmak, kendini dinlemek, arkadaşlarla görüşmek ve bütün bunlara 'yeterince' zaman ayırmak oldukça zordur. Bunların da ötesinde spor yapmak, iyi beslenmek, sağlıklı yaşamak adına da bir şeyler yapabiliyorsanız iyi bir alkışı hak ediyorsunuz demektir. Dengeli birisiniz! Tebrikler.
Günümüzde eve iş getirmemek, kafayı boşaltabilmek, sakinleşmek ve dinginleşmek hayli zor olmaya başladı. Hepimizin bir hayat şartı var ve bu şart doğrultusunda yapmamız gereken şeyler, sorumluluklarımız var. Dengelenmek çoğu zaman kendimizden yana diğer tarafa (iş, okul, ev, adile vs) vermekten dengesizleşiyoruz. Kendimize gerçekten zaman ayıramıyoruz... Özel hayatlarımız iş hayatımızla karışabiliyor. İş hayatınızın devamlılığı adına sürekli haberdar olabilmek için eklendiğiniz WhatsApp grubundan gelen mesajlar mesai dışındaki yaşantınızı da birebir etkiliyor. İşin içinden çıkamıyor musunuz? Evet. Denge kaybı yaşıyorsunuz.
Akıllı telefonlar malesef işlerimizi 'daha da kolaylaştırmıyor' zamanlarımızı alarak bizleri merak ettiriyor, Instagram'a, Facebook'a, Youtube'a, Snapchat'e bağlıyor. Durmadan kontrol etme gereği uyandırıyor.
Dengeyi sağlamak için 'para' ağır basarken, yaşantımızda daha iyi bir lokasyonda (muhtemelen işinize daha yakın ya da çocuğunuz okula daha kolay gidiyor diye vs) oturmak için fazladan ödemeniz gereken kira masrafları sizi zorluyor. Başarılı olmayı bu yaşantıyı sürdürmekle tanımlıyorsunuz. Oğlunuz okula gidiyor. Fakat muhtemelen oğlunuz da okulunu bitirdikten sonra ona yüklü bir servet bırakmazsanız sizin gibi çalışıp evine bakmak zorunda kalacak. Çünkü evet kapitalizmi yaşıyoruz.... Bu noktada malesef seçim şansımız az (para mı kariyer mi, gezmek mi yoksa yaşamak mı?)
Evlilik, iş, para derken işin içine çocuklar girdiğinde dengeyi sağlamak daha da zorlaşıyor ve bölünüyorsunuz. İyi bir baba, iyi bir eş, iyi bir iş adamı iyi bir arkadaş... İyi bir adam olmak için çabalıyorsunuz. Çocuklara bakablmek adına belki de ailenizden destek alıyorsunuz. Çalışan anne ve babaların çcouklarına bakmaları hakkında kitaplar okuyorsunuz. Dengeyi sağlamak adına çabalıyorsunuz.
Ama diğer taraftan bazı işler, insanın özel hayatını neredeyse yok edecek kadar talepkar olabilir. Kendi işini kurup gece gündüz çalışmak zorunda olan girişimciler, bilgisayar programcıları, hizmet sektörlerinde çalışanlar, doktorlar, şantiyelerde çalışan mühendisler, uzun yol şoförleri… ne kadar dengeli bir hayat arzu ederlerse etsinler, iş yoğunluklarından dolayı, bu arzularını gerçekleştirmezler. Nigel Marsh’ın dediği gibi, bazı işleri yaparken, iş-özel hayat dengesini kurmak mümkün değildir maalesef. Bazı işler, insanın bütün hayatını kaplar; başka bir şeye zaman kalmaz.
Her insan, kendine yaptığı başarı tanımına göre, şu ya da bu şekilde bir “denge” kurar. Bazıları Pazar günü birkaç saat ailesiyle birlikte olmaktan tatmin olurken, bazıları için dengeli bir hayat, iş sonrası her akşam evde eşi ve çocuklarıyla uzun saatler kaliteli zaman geçirmektir. Bazıları, işlerini bahane ederek evden uzaklaşmayı tercih ederken, bazıları evlerinde zaman geçirmekten mutlu olurlar. İş hayatı-özel hayat dengesi, mutlak bir kavram değildir; herkesin kendine göre bir denge anlayışı vardır. Ama nasıl tanımlarsa tanımlasın, insanın dengeli bir hayat yaşaması için emekli olmayı beklemesi de yazık olur. İnsan eğer bir denge kuracaksa, bu dengeyi ununu eleyip, eleğini astıktan sonra değil, henüz vakit varken kurması gerekir. İnsanın emekli olduğunda, çocuklar evden gittikten sonra, hiç arkadaşı kalmamışken, hiç hobisi olmamışken, kendine zaman ayırmaya başlamasının da hiç bir anlamı yoktur.
Dengeli bir hayat yaşamak, insanın sadece sevdiklerine, hobilerine ve tatile zaman ayırması değildir. Dengeli bir hayat yaşamak bundan daha geniş bir kavramdır. Dengeli bir hayat demek, iş, aile, hobiler, çevre ve toplumla anlamlı ilişkiler kurmayı başarmak demektir. Denge, insanın düşünsel, duygusal, sosyal ve manevi alanlarda bir uyum elde edebilmesidir. Kendine yeteri kadar boş zaman ayıran ama maalesef bendensel, ruhsal ve sosyal olarak hiç dengede olmayan insanlar vardır. Dengede olabilmek için, insanın bütün bu alanlarda tatminkar ilişkiler kurması gerekir.
Herkes dengeli bir hayat yaşamak gerektiğini söylese de, dengeli bir hayat yaşamak gerçekten çok zor. Bir alanda uzmanlaşmak ama aynı zamanda farklı alanlarda bilgi sahibi olmak, kendini geliştirmek, eş ve çocuklarla kaliteli zaman geçirmek, iyi uyumak, iyi beslenmek, spor yapmak, dinlenmek, tek başına kalacak zaman bulabilmek, hobilerle uğraşmak, arkadaşlara ve akrabalara zaman ayırmak, mümkünse toplum için faydalı işler yapmak… Bunların hepsini hakkıyla yapmak hiç de kolay değil. .Bugün kiminle konuşursanız konuşun, şu ya da bu şekilde bu listedekilerden birkaçını hakkıyla yapamadığından yakınır. Hayat o kadar hızlı ve o kadar çok boyutlu ki, bütün bunların hepsine yetişmek için gerçekten yüksek düzeyde bir farkındalık, ne istediğini bilmek, seçici olmak ve zamanı etkin kullanma konusunda kararlı olmak gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder