Karmaşa; Türk Dil Kurumun'da karmaşık olma durumu anlamına gelir. Bir anlamda karmaşa düzensizliktir de denilebilir. Düzen sahibi olmayan şeyler karmaşıklaşır ve bir süre sonra işin içinden çıkılamaz bir hal alır. Karmaşayı önleyebilmek için 'düzen' sahibi olmak gerekir.
Dengelerin değiştiği ortamlarda sistemler denge arayışına girerler. Düzen, kuralları beraberinde getirir ve toplum içerisinde kurallar olmazsa düzenden bahsedilemez. Çoğu zaman düzen sahibi olabilmek adına belli bir standarda uymayan objeler ortadan kaldırılır. Bu hareket o bölge için bir düzen yaratır. (Örn: romanları çalışma kitaplarının yanından ayırarak farklı bir yerde konumlandırmak)
Bazen yapılar başka bir yere alınır, yer değiştirilir, yıkılır, yenisi yapılır. Bütün bunlar karmaşayı önlemek içindir. Karmaşayı önleme ustalar her ne meslekte olurlarsa olsunlar daima başarılı olurlar. Çünkü iş hayatının 'problem çözücü, çözüm odaklı çalışanlara' ihtiyacı vardır. Bu çözümler yeni yolları bulmak, yeni yollar açmak, bir fikir ortaya atmak, bir proje geliştirmek şeklinde olabilir. Tüm bunlar yine düzen kurmak, kaosu ortadan kaldırmak amacı taşır.

1. Beynin karmaşayı çözebilmesi adına uzmanlar her gün 8 saat uyku uyumanın çok önemli olduğunu savunuyorlar.
2. Beynin temizlik yapabilmesi için ona zaman tanıyın. Acele etmeyin.
4. Kötü düşüncelerden uzaklaşın.
6. Rahatlatıcı müzikler dinleyin.
7. Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirin.
9. Suyla zaman geçirin ve temizlenin(Deniz kenarına gidin, ılık bir duş alın, su için, suyla oynayın)
10. Kararlarınızı yazın ve düzenleyin.
11. Doğayı sevin. (Doğa insanlar içindir. Toprağı sevin.)
12. Hayvanlarla ilgilenin (Onlara yemek verin, kapınızın önüne bir kap su koyun.)
Bütün bunlarla karmaşayı çözmek mümkün. Unutmayın ki her insanın hayatında bazen iniş ve çıkışlar vardır. Her inişte üzüntüye kapılmak yerine, çıkışı bekleyin. Hayat sonu nereye gideceği belli olmayan up uzun bir yol gibi. Yolda bir çok şeyle karşılaşıyoruz. Sabırlı olun. Hayat surprizlerle dolu:)
Sevgilerimle,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder